Monday, September 3, 2012

Resepi : Burger Bakar


Lama sungguh tak menulis kat sini, maaf dipinta kepada semua. Haha. Hari ni aku nak cerita pasal resepi sebab rasanya dah lama aku tak letak resepi kat sini. Tokey kedai kedekut sangat nak letak resepi ayam berempah dia.

Semenjak dua menjak ni, perasan tak yang burger bakar semakin popular? di sana ada, di sini ada, di sinun pun ada. Ibarat orang pakai smartphones, kita pun kena pakai smartphones. Nampak perumpaan yang aku bagi? Terbaik bukan.

Jadi aku membuat keputusan untuk memberi resepi burger bakar kepada hampa semua, bukan apa, boleh jimatkan duit korang jugak. Burger bakar boleh dikategorikan sebagai makanan yang mewah juga, lebih-lebih lagi kepada para student.

Aku mendapatkan resepi ini setelah menuntut dengan seorang yang dikatakan masterchef (identiti terpaksa dirahsiakan) di kampung halaman ku iaitu Taman Segambut (SPPK), Kuala Lumpur.

Bahan- Bahan :


  1. Daging Kisar (Kalau minat ayam, boleh pakai ayam)
  2. Bawang sebanyak yang korang suka
  3. Telur ayam
  4. Sos BBQ
  5. Oregano
  6. Blackpaper (Tak kisah yang nak kena tumbuk ataupun yang macam ajinomoto)
  7. Whitepaper(Sama seperti di atas)
  8. Keju
  9. Garam
  10. Seasoning(atas pilihan masing-masing hendak atau tidak)
  11. Tomato
  12. Lobak merah
  13. Salad


garam

Daging kisar

bawang merah

telur ayam

keju


Selagi korang semua tak dapat bahan-bahan kat atas, jangan teruskan pembacaan di bawah kalau nak buat burger bakar ni.

Dah dapat bahan-bahan semua tu kan? Bagus-bagus. Ni suka kat korang ni. Hehe.

Untuk memudahkan kerja korang semua di kemudian masa, korang lakukan seperti

Asingkan salad
Ratakan bawang di atas daging kisar tadi
Pastikan arang sudah dinyalakan terlebih dahulu

Pecahkan telur dan letak seperti dia atas

Ratakan telur



Letak sos BBQ, lada hitam, lata putih, aragano

Letak garam

Akan jadi gini

Kemudian gaulkan sehingga sebati

Dan asingkan seperti ini.

Pastikan arang masih menyala

Bentukkan daging tadi seperti ini atau kehendak korang

Dan bakar.
peringatan untuk sesiapa hendaak mencuba, pastikan yang korang ni nak jenis setengah masak ataupun masak sampai hangus. Sebab tempoh pembakaran bergantung pada jenis yang korang nak. Ingat tu.

Bila dah mencapai piawai yang korang suka, apa lagi angkat dan makan la. Haha.










Enjoy your burger bakar.

94 comments:

  1. mcm lazat.nyum3.
    sok nk try buat.
    tq

    ReplyDelete
  2. Try buat, but daging dia berkecai je :( so tried grilling it on a pan instead. nasib baik sedap haha. any tips? btw hanks for the recipe!

    ReplyDelete
  3. your welcome.

    berkecai? patutnya kalau dah sekata semua tak berkecai.

    tapi

    boleh try tips ni. letak dalam peti ais untuk satu hari. kira nak bakar hari ni, semalam lagi dah buat . selamat mencuba.

    :)

    ReplyDelete
  4. cari punya cari nampak resepi ni. nampak cam menarik untuk dicuba. hehe..
    kalau kita bakar dalam oven agak2 bole tak ek ?

    ReplyDelete
  5. Miss backspace. Cubala try kalo nak tahu..hehe

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kne buat sebijik dlu la cmni..
      kang buat byk2 tapi tak jadi hancur hatiku.. haha
      btw, thankz for this recipe :)

      Delete
  6. Tu lah pasal.. aku buat pun berkecai.. kena campur tepung skit ke bro?

    ReplyDelete
  7. Megat. masa aku buat, tak letak tepung. apa kata takyah letak telur kuning tu. itu salah satu punca daging tu tak melekat. :)

    ReplyDelete
  8. Klu nk bniage gne resepi bro blh x??

    ReplyDelete
  9. cuba dulu. kalau rasa sedap, jual je. bukan ada hak cipta pun. Hehe.

    ReplyDelete
  10. Ok.. dah tau kenape mula2 buat hancur.. resepi ni untuk at least 2 packet daging cincang.. kalau sikit sangat dia jd basah sbb campur telur and sos.. tu yg tak melekat.. tq bro..

    ReplyDelete
  11. megat. orait bro.tq for komen..

    :)

    ReplyDelete
  12. Dia berkecai bab ada satu bhan binding agent.yg ni mmg xde kat kedai.

    ReplyDelete
  13. terima kasih

    cuma pelik jugak sebab masa buat hari tu takde berkecai.

    :)

    ReplyDelete
  14. restoran buna..kelana jaya...kelana mall...gi arr try..masakan thailand memg sedap sehingga menjilat..tambah2 tomyam dan keong som dia...

    ReplyDelete
  15. isnyallah, boleh cuba nanti. terima kasih sebab bagi cadangan.

    :)

    ReplyDelete
  16. Kenape brkecai bro? Lpstu daging tu xjd mcm dlm gambar

    ReplyDelete
  17. tak jadi macam gambar? pelik jugak ni.

    berkecai? boleh cuba letak dalam peti ais before bakar. ataupun jangan letak telur kuning. dan bro megat di atas ada kata resepi ini untuk 2 paket daging cincang. Mungkin bro boleh try kot.

    :)

    ReplyDelete
  18. tq sahabat utk resepi nie....nnt nk cuba lh...dh lme cari cara nk bt...;)

    ReplyDelete
  19. 3 kali buat guna resepi ni, and tambah cili kisar sikit. hehe thanks for the recipe :D sedap !

    ReplyDelete
  20. ano. selamat mencuba.

    anis. same2..

    :)

    ReplyDelete
  21. satu packet brapa ratus gram ya??

    ReplyDelete
  22. anon. aku tak ingat tapi dalam laman web burger Ramly tulis ada dua paket. 400g dan 800g.

    :)

    ReplyDelete
  23. oo..kira dua paket tu 800gm la ea..sbb 1 paket 400 gm...:)

    ReplyDelete
  24. n yang sesasoning tu..seasoning maggie ea??

    ReplyDelete
  25. rasanya masa tu memang pakai cap maggie punya.hehe.

    ReplyDelete
  26. rasany betul dah. ada dua ketul daging kisar yang beku dalam tu.

    :)

    ReplyDelete
  27. owh..so just pakai sebiji telur untuk dua ketul tu la ea??

    ReplyDelete
  28. kalau dye x melekat sebab kurang telur ke??

    ReplyDelete
  29. pakai je sebiji. boleh baca komen kat atas untuk bagi melekat. ada banyak tips dari pembaca-pembaca lain.hehe..

    :)

    ReplyDelete
  30. tq 4 the resepi bro...sy buat guna ayam. Terbaeek

    ReplyDelete
  31. minta ijin nak pakai respi untuk bisnes. makaseehh

    ReplyDelete
  32. yang cheese tu cmna nak buat dia jadi cair?

    ReplyDelete
  33. Anon 1st. SAma2.

    Anon 2nd. Just lepas burger tu rasa dah ok, letak je cheese tu atas burger tu. nanti akan cair.

    :)

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. Daging packet nak kena rebus dulu ke ?

    ReplyDelete
  36. Resepi ni utk buat bpe ketul patty ?

    ReplyDelete
  37. depend pada besar mana nak buat satu patty tu.

    :)

    ReplyDelete
  38. nampak sedap laaaaaa!! thanks for sharing!! dah lama cari nak try...

    ReplyDelete
  39. Terbaik bro baru bkak bro pnya blog...pastu try buat menjadik je...hbs ngan kuali skali d jilat nyumy2...tanz 4 sharing this

    ReplyDelete
  40. Terbaik bro baru bkak bro pnya blog...pastu try buat menjadik je...hbs ngan kuali skali d jilat nyumy2...tanz 4 sharing this

    ReplyDelete
  41. terima kasih dan sama-sama..

    ;)

    ReplyDelete
  42. nk tanye skit..sos BBQ tu halal JaKIM ade ke? Nway, thanxs 4 sharing this marbeles krappy patty!!!

    ReplyDelete
  43. Rasanya banyak dah sos BBQ yang dapat kelulusan daripada pihak JAKIM. Sorry tak dapat pastikan sos yang tu ada halal daripada JAKIM atau tidak.

    :)

    ReplyDelete
  44. Nak cuba maalam ni... TQ for sharing

    ReplyDelete
  45. Daging Kisar (Kalau minat ayam, boleh pakai ayam)
    Bawang sebanyak yang korang suka
    Telur ayam
    Sos BBQ
    Oregano
    Blackpaper (Tak kisah yang nak kena tumbuk ataupun yang macam ajinomoto)
    Whitepaper(Sama seperti di atas)
    Keju
    Garam
    Seasoning(atas pilihan masing-masing hendak atau tidak)
    Tomato
    Lobak merah
    Salad

    bro xnyatakan wpe gram setiap item 2..try bro detailkan lagi..maybe sbb inilah burger bila bakar jd hancur..

    ReplyDelete
  46. actually masa buat tu memang tak kira gram berapa.sorry sangat. tipula kalau main taruk je tapi ada bahan2 tu memang tambah sikit2 bila nampak kurang..sori again..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau cam tu, salah sukat, lain la rasa daging tu....

      Delete
    2. kena pandai2 sukat ikut deria rasa.kih3... sori again.

      Delete
  47. Pagi tadi tertengok 1 channel memasak kt tv, dia buat meatballs. Teringin nk buat, tercheck jugak resepi ni to compare. Yg meatball tu, yg buat dia melekat cantik bila dia campur sikit olive oil. Rasanya la kot.

    Somemore dia masuk serbok parmesan cheese utk memperkayakan kelazatan dan "kegemokkan".. Hehe... Wiken ni nk try..

    ReplyDelete
  48. selamat mencuba ye..n tq for the tips.

    :)

    ReplyDelete
  49. Salam. Juz nk kongsi tips skit je. Kalau yg pecah2 tu, leh try tambah breadcrumbs@ serbuk roti... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah, betul! my boss pun suka buat sendiri juga daging burger. dia kata agen binding dia, telor dan breadcrumbs.

      Delete
  50. ade letak serbuk cili ke..... nampak mcm kaler merah je tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya macam ada.

      :)

      sorry lambat balas.

      Delete
  51. OREGANO TU APE EK?DKAT MANE JE DE JUALNYE?KLAU XPKAI OREGANO BOLEH X?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya ada di kedai.hehe

      boleh try tak pakai. rasanya macam tak banyak sangat beza.

      :)

      sorry lambat balas.

      Delete
    2. oregano tu option. my boss x letak pun tapi kalo tambah mungkin lagi sedap. saya pun nak cuba buat nanti.

      Delete
  52. Tq share resepi..smlm dh try buat hasilnya mmg superbbbbb..asben suke giler ;)

    ReplyDelete
  53. tQ..tapi walawehh lelaki pula yang buat..memang awesome..bahan pon ley cari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2..hehe..lelaki pun boleh je nak buat kan..takde halangan..hahaha

      Delete
  54. tQ..tapi walawehh lelaki pula yang buat..memang awesome..bahan pon ley cari..

    ReplyDelete
  55. klu wt bnyk2,leh simpan dalam peti ais tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. semestinya boleh. sangat takde masalah.

      Delete
  56. Skali cuba menjadi.. sodap... tq recipe nya

    ReplyDelete
  57. Tq bg resepi...esok pg2 lg pasti gi cari bahan2...kalau menjadi n sedap leh buka kedai burger bakar terus...thanks lg skali boss...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...