Saturday, December 3, 2011

La Boutique Cafe


kalau korang ni jenis layan bidang seni kat Malaysia, mesti tau satu ikon yang sedang meningkat popular iaitu watak upin dan ipin. So, pelbagai  jenis company dan lain menggunakan ikon tersebut untuk menjual produk dan lain-lain. salah satunya ialah


No.24

Jalan Plumbum P7/P,
Pusat Komersial, Seksyen 7,
40000 Shah Alam,
Selangor.


APA?!!tak pernah dengar?! Mana Korang duduk?dalam batu ke?hahaha.. Pada yang minat something yang comel2 ni, mesti tertarik gila-gila r nak singgah kat kedai ini sebabnya tak lain pada Upin n Ipin la..Kriuk ni memang r minat pada cerita tersebut tapi takdela sampai berminat gila-gila nak pergi ke Cafe tersebut kan tapi memandang pada satu malam, housemate Kriuk mengajak ke kedai tersebut.Kriuk pun dengan langkah yang berat memulasla skuter nouvo s ke sana bersama Mrs.Kriuk (dalam hati, teruja nak tahu apa ada dalam kedai tersebut).

Bila sampai,


Kriuk melangkah masuk (misteri sial)
Kriuk n Mrs. terus melangkah ke meja Housemate Kriuk.

Kelihatan Housemate A melihat teh o limau panas dan Housemate B malu-malu

A sudah habis, Kriuk hampa tidak dapat melihat dulu.

B sedang menghabiskan sisa makanan beliau

Tak misteri ke makanan apakah ini?
Oleh kerana A dan B telah sampai terlebih dahulu, jadi ketika Kriuk sampai makanan mereka sudah habis. Terpaksa la Kriuk melihat menu untuk mengorder sesuatu untuk dicuba.

Menu minuman

Menu makanan 

1

2

3
Jadi, memandangkan Kriuk menyukai sesuatu yang pedas, Kriuk sebulat suara memilih Nasi Goreeng Upin (Ayam Pedas) manakala Mrs.Kriuk cuba mengorder sesuatu yang dilihat di Jalan-Jalan Cari Makan keluaran TV3 iaitu Nasi Goreng Durian Runtuh. Malangnya nasi tersebut tiada. Lantas Mrs.Kriuk memilih Nasi Goreng Kampung.


Nasi Goreng Kampung
Jadi, apa yang menariknya tentang Nasi Goreng Upin (Ayam Pedas) itu?ini menariknya nasi tersebut

Nasi Goreng Upin (Ayam Pedas)
Ya, betul. Nasi ini sangat menarik kawan-kawan. Ayam pedasnya ialah ayam goreng diselaputi sos cili yang kononnya pedas tapi haram tak pedas.

Nescafe dan Teh o ais

Sambil-sambil menikmati ayam pedas dan teh o ais, dalam hati aku berkata patutla kedai macam ini

1

2

3
Setelah beberapa ketika




Tahniah La Boutique kerana dapat membuat kami menghabiskan makanan tersebut. Yang menariknya kat sini, mereka mementingkan kualiti produk kerana mereka menggunakan cawan yang agak berkualiti

Cap IKEA

Cap Upin Ipin 



Setelah selesai sesi permakanan di sini, kami meneruskan sesi pembayaran di kaunter

Jalan-Jalan Cari Makan pun pernah datang tuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!

Boleh shoping seketika


Restoran Ikan Bakar Bubu

Broomm-bromm balik
Konklusinya, kedai ini hanya nak jual nama. Tolongla improvekan kedai atas nama baik watak Upin Ipin itu. Terlalu malu untuk diceritakan la.Sekian

Tuesday, November 22, 2011

Burger Ayam Goreng

Anyone minat burger? Ikutkan ramai yang suka burger kan? Tak kisah la makan untuk kenyangkan perut atau untuk mengalas perut mahupun ketika menghilangkan bosan. Kalau perasan, burger kat Malaysia negara yang amat makmur sejahtera ini, burger kebanyakkannya dijual serupa je. Jadi apa yang membezakan setiap gerai atau kedai tersebut? Tukang masak, harga, kuantiti sayur, sos, mayonis, keju or lain2.kan? Tapi tadi ketika Kriuk baru balik dari menambah lemak di dalam badan bersama Mrs.Kriuk dan Housemate iaitu Iz dan Lah, Kriuk ada ternampak satu gerai burger yang menjual Burger Ayam Goreng. Ok, dalam hati, sangat menarik sebab lain dari kedai dan murah sikit berbanding di restoran-restoran menjual makanan segera yang mencekik-cekik pelanggan namun disukai oleh pelanggan beliau.

Burger Ayam Goreng Istemewa
 Kalau korang perasan dalam banner kat atas tu, terdapat contoh burger tersebut kan? Semasa dalam tempoh pembuatan burger tersebut dan tempoh Kriuk makan burger tersebut, boleh dikatakan burger tersebut menyerupai gambar tersebut dalam 90% yang mana lebih bagus daripada restoran-restoran menjual makan segera yang mencekik-cekik pelanggan namun disukai pelanggan.

Tokey dan Pinky sedang sediakan Burger
Abang Pink check botol sos
Tapi sepanjang pembebelan Kriuk dalam post ini, mungkin ada yang terfikir "kena bayar ke Kriuk ni, sampai   puji je dari tadi kan?". Betul tak?hehe..Kalau ada yang terfikir, tolong ubah fikiran anda dengan melihat

Empuk Rotinya

Cantiknya burger ini

So, camna?betulkan kriuk kata?hehe.apa?kriuk tipu?ok.fine..not 90% but still nampak ada sayur, bawang, sos, burger ayam goreng, mayo dan lain-lain seperti di banner.kan?hehe

Rasa camna pulak kata seorang pembaca. Di sini, kerana hari ini terdapat promosi pembukaan gerai ini (Kriuk agak) beli 1burger ayam goreng percuma 1burger ayam goreng. Di sini, Kriuk telah mendapat pendapat daripada orang yang sangat arif mengenai makanan iaitu Kriuk dan Mrs.Kriuk (ok.perasan). Dan Kami telah bersetuju mengatakan Burger ini tip top, tak rugi try, tak try sangat rugi dan pelbagai pujian dikeluarkan oleh Mrs.Kriuk yang sangat cerewet untuk memilih makanan.

Kriuk membebel je dari tadi, tapi tempat bukan nak bagitahu.ok2..Lokasi Gerai tersebut ialah Simpang masuk dari Pusat Komersial seksyen 7, shah alam ke Stesen Minyak seksyen 7, pusat komersial shah alam.tak tahu?anda bukan dari Shah Alam atau tak pernah sampai Shah Alam?atau anak mak?apa?budak lagi?jangan risau, tak  susah pun cari tempat ini.dengan melihat

Merah.Click pada gambar untuk pembesaran
Ok r, takde guna kalau kriuk tulis panjang-panjang tapi tak try. Korang pergi jela rasa. Serius tak menyesal.
Terima Kasih.


Nota kaki : setelah menceritakan kepada housemate, beliau membeli burger tersebut. Malangnya tiada promosi seperti Mrs.Kriuk. Jadi sila abaikan bab promosi tersebut.

Sunday, November 20, 2011

Jawatan Kosong - Pelayan Restoran.


Kami Krouk dan Kriuk ingin mencari rakan penulis bagi menambahkan lagi input-input dan intipati serta pati sirap ros untuk memantapkan lagi penulisan di blog Jom Makan-Makan ini. Terbuka kepada tukang-tukang makan, tukang paw makanan, si mangsa paw-an, tukang sponser makan besar dan tukang-tukang yang berkaitan dengan makan. Tidak tertakluk kepada gender- lelaki mahupon wanita. Semua boleh memohon, macam memohon PTPTN. Tiada had umur minima, janji kamu boleh mengulas topik yang kamu ingin ulas dengan pengulasan yang berulas. Ayat gampang apa ini.

Sebarang pertanyaan atau permohonan boleh la dibuat dengan mengkomen di bawah.

Friday, November 18, 2011

Uptown Muhibbah Seksyen 24

Semalam kriuk dan krouk sahaja berjalan-jalan ke uptown untuk mencari kelainan dalam menikmati makan malam. sungguh puitis ayat aku. disebabkan lama kami tak lepak dan bergebang-gebang sampai bimbang, krouk pergi melawat kriuk di kediaman nya di flat seksyen tujuh. disebabkan makanan dan kedai makanan dikiri kanan kawassan seksyen tujuh dah boring diterokai, sebulat sura comitee members mencadangkan untuk makan di uptown.

Sampai jer di uptown, pusing-pusing cari croc siam yang tiada saiz mahupon begpack din yang juga tidak diketemui, kami berdua melabuhkan punggung di gerai makan apa nama entah. tapi interior dia nampak agak bersih. krouk pesan mee bandung semperna dengan perlawanan indonesia menentang malaysia, manakala kriuk tetap dengan pendirian nya malaysia akan menang dengan mengorder nasi goreng ladna.

Gambarajahnya adalah seperti berikut:

bahagian dapur nampak agak bersih dan meyakinkan

nasi goreng ladna

mee bandung

pencuci mulut, kriuk belanja. sejuk dan tak sedap.

Overall: sedap mee bandung, harga okay. next time boleh datang lagi.



Thursday, November 17, 2011

Restoran Wong Solo

Sempena dengan kemenangan pasukan bola sepak Malaysia menentang Indonesia di Sukan Sea, Mr.Kriuk telah memilih untuk mempersembahkan Jeng.jeng.jeng.jeeennngg.



RESTORAN WONG SOLO
No.8G & 10G,
Jalan Plumbum P7/P,
Pusat Komersial, Seksyen 7,
40000 Shah Alam,
Selangor.

sebelum ke sini, pelbagai cerita Mr.kriuk dengar daripada Mrs.Kriuk tentang Nasi Ayam Penyet di restoran ini, tambah kalau korang ingat Kriuk n Krouk ada nak cuba restoran ini tapi penuh jadi Kriuk n Krouk pergi ke Restoran Ikan Bakar Bubu sebelum ini kan.

Jadi memandangkan Mr.Kriuk dapat bonus dari uncle, Mr.Kriuk lantas membuat keputusan untuk mempelawa Mrs.Kriuk ke restoran ini..Setelah cucuk duit, Mr.Kriuk pun sampai ke restoran ini.

Kelihatan satu couple menikmati makanan di restoran ini berlatarkan Restoran Ikan Bakar Bubu ketika sampai.
Setelah duduk di atas kerusi, Mr.Kriuk didatangi pelayan yang agak so-so tahap bahasa MALAYSIA beliau, mungkin beliau pelayan import daripada Indonesia. Menu diberikan.
Menu 1

Menu 2

Menu 3

Menu 4
Kriuk datang masa petang alah nak ke maghrib, jadi restoran belum betul-betul full. Ada la beberapa meja yang tak de orang lagi. Dari segi kebersihan, Kriuk kadang-kadang terpikir gak kenapa meja mesti melekit?anyone?






Setelah beberapa lama (tak lama pun), menu yang dipesan sampai.

Limau Panas (tu sudu besar)

Air Buah Mangga 

Bersama Air Kosong
Cuba korang bayangkan, masa kriuk tengok menu untuk order, apa yang kriuk perasan ialah harga macam terlampau mahal walaupun untuk sekadar air. Tetapi bila air sampai, Kriuk paham. Yela, korang bayang jela Limau panas kriuk bagi dalam gelas besar macam siap pakej sudu makan biasa.huhu. Tapi air kat sini memang betul pailang rasa dia. Sedap. Jujur dari seorang yang cerewet tentang air.

Kemudian.... Main event pun sampai iaitu Nasi Ayam Penyet Wong Solo. Kriuk macam terkilan pulak sebab Mrs Kriuk pun ambil menu yang sama, jadi tak dapat rasa menu lain.hehe.. Insyallah jika ada rezeki, Kriuk nak try menu yang lain jugak.

Nasi Ayam Penyet 1

Nasi Ayam Penyet 2

2 Nasi Ayam Penyet


Kalau korang ingat, Kriuk pernah bagi resepi nasi ayam penyet sebelum ni tapi macam tak sama je..haha anyway, apa yang menarik kat sini kepada peminat makanan yang pedas, sila la cabar diri anda untuk memakan sambal nasi ayam penyet ni. Kenapa?kriuk pun menyerah kalah tuu..pedas dia macam *#@%
tau tak...haha

Kriuk bajet power boleh tahan.haha

Tak dipandang
Kelihatan Mrs.Kriuk sedang mencuba di situ.


Percubaan memasukkan sesudu nasi
Setelah beberapa minit, saat dan detik.

Pinggan Kriuk yang makan macam setan lapar

Pinggan Mrs.Kriuk yang sungguh ayu ketika makan

Ayaq yang besar pun habis sebab pedas.hahaha
OK.Perut dah kenyang, hati dah puas.abis tak reti-reti nak bayar ke?hehe..

Nampak tak harga?rasanya macam RM36.40 kan?or lebih actually?
So, for those food, Kriuk mengeluarkan perbelanjaan sedemikian. Pada pendapat korang yang humble. Berbaloi tak?hehe..SEKALI SEKALA boleh la..

Ketika Malam.
Jadi, pada yang tak kisah mengeluarkan perbelanjaan yang lebih janganla segan untuk ke Restoran Wong Solo. Semoga segala makanan yang dimakan menjadi sumber-sumber zat yang diperlukan sebelum menjadi bahan buangan.Terima Kasih...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...