Monday, May 28, 2012

Telur Hancur


Aku selalu dengar orang kata masak itu susah. Betul ke? Macam-macam alasan diberikan. Konon takde masa, takde duit dan macam-macam lagi. Ok. Apa kata aku bagi satu resepi untuk korang semua. Tengok ada masa tak?.Tengok pakai duit yang banyak tak.

Bahan-bahan


1. Paling kurang 2 biji telur ayam.
Telur Ayam
Kalau kat Malaysia biasanya warna coklat tu, kalau omputih biasa-biasa telur warna putih. Ikut warna kulit agaknya.

Cara Memasak


1. Panaskan kuali korang sehingga panas. Dah kata pun panaskan kuali.
2. Pecahkan telur ayam dan isinya diletakkan ke dalam kuali yang dipanas sebentar tadi.
3. Ambil sudip dan hancurkan telur tersebut sehingga korang nampak dah masak.
4. Ambil pinggan dan letak telur hancur.
5. Makan.

Kalau ada yang katakan cara tersebut mengarut ke apa. Aku tak peduli. Untuk orang bujang, dah ok kalau macam itu. Daripada korang bazir makan kat luar, daripada korang makan maggi hari-hari. Baik korang buat je macam kat atas. Serius, simple dan cepat. Sangat kenyang.

Juga boleh dimakan bersama dengan nasi, roti dan apa-apa sahaja yang boleh ditelan bersama.

Saturday, May 26, 2012

Roti Jang, Seksyen7, Shah Alam

Depan Nasi Lemak Cinta Sayang,
25, Jalan 18/8A,
Pusat Komersial Seksyen &,
40200, Shah Alam,
Selangor.

Map

Kali ini, crew Jom Makan-makan singgah di sebuah kedai. Kami ke sana beberapa kali, tetapi tak tahu apa masalah dengan pemilik kedai yang kami ingin singgah, asyik tutup je.

"Mungkin dia dah kaya semalam kot." Kata salah seorang pelayan di restoran berdekatan membuat lawak tatkala kami bertanyakan tentang kedai itu. Takpe, demi anda semua, lebih 4kali crew Jom Makan-makan ke sana, akhirnya kami dapat juga merasa ROTI JANG.

Menurut clip video Jalan-jalan Cari Makan, mereka mengatakan sebenarnya Roti Jang ini ialah roti john tetapi telah dimelayukan namanya. Tapi owner kedai ini bernama Ujang, jadi mungkin roti ini diambil sempena nama beliau? Kalau nak percaya Jalan-jalan Cari Makan, silakan.

Crew Jom Makan-makan sampai terus melihat menu yang ada di kedai tersebut.

Menu
Terdapat 4 jenis roti di sini iaitu Roti Jang Biasa dan mini, Roti Jang Luar Biasa dan mini. Oleh kerana Crew Jom Makan-makan ini sangat luar biasa termasuk camerawoman, kami memilih Roti Jang Luar Biasa dimana menurut pemilik kedai ini perbezaan dengan Roti Jang Biasa hanyalah terdapat salad dan bawang kot. Aku lupa.


Roti Jang berada di sini

Nampak?
Maaf di atas gambar tersebut. Hanyalah gambar bermain-main ketika menunggu Roti Jang Luar Biasa kami.

Roti Jang Luar Biasa (Daging)



Setelah diperhatikan, kami mendapati ianya memang sebijik seperti Roti John yang kebiasaanya dijual di pasar malam berdekatan. Tetapi bagaimana pula rasanya?

Tu dia, penuh dengan kekusyukkan.
 Rasanya pula lebih sedap berbanding roti john, kerana daging dalam roti tersebut telah dikisar halus dan diletakkan dalam kapasiti yang sangat banyak. Itu tak termasuk salad, bawang dan lain-lain lagi. Cuma salah seorang crew kami mengatakan sosnya terlalu kurang, tiada rasa walau sedikit di dalam mulutnya.

Gembira kerana dapat Roti Jang Luar Biasa

Last Kopek of Roti Jang Luar Biasa

Habis sudah
Seperti biasa, setelah dicampur, ditolak, didarab dan dibahagi kerana tidak ingat perbezaan dan lain-lain, crew Jom Makan-makan mengatakan sangat berbaloi jika anda sudi makan Roti Jang ini. Walaupun harganya sedikit mahal tetapi sangat untung. Daging penuh, salah banyak, bawang banyak, sos kurang. Opss. Sesuai dengan tagline mereka 'Bukan Harganya........... TAPI RASANYA'.

Jangan lupa untuk mencuba Roti Jang jika anda berada di sekitar Shah Alam, Selangor.

Wednesday, May 23, 2012

Nasi Lemak Cinta Sayang (Seksyen 7, Shah Alam)






Harga seperti nasi di atas yang ada nasi lemak, sambal, timun, kacang dan ayam goreng ialah RM5.00. Silap kerana tak ambil telur rebus. Sedap, ayam panas, sambal tak pedas sangat.

Sila kunjung.


Teaser lagi ke?

Sunday, May 20, 2012

Tahu tak?




Yang botol Spritzer sekarang dah lembut?hehe. Jadi bila korang minum air mineral, korang boleh pulas bagi kecik lepas itu baru buang dalam tong sampah. Untuk apa korang tanya? Kalau korang buat camtu, botol tersebut tak pakai banyak ruang dalam tong sampah. Kalau biasa-biasa boleh muat 10 botol, lepas pulas mungkin 20-30 boleh masuk dalam tong sampah. Tak lah membazir plastik sampah. Mungkin agak remeh pada sesetengah orang, tapi tak salah pun kalau korang buat.

Bagaimana nak pulas? Gini je.

Sorry, tak reti nak rotate video.
Tak susah kan?selamat mencuba.

Info from contengan akal

Thursday, May 17, 2012

Papa John's Pizza - Berjaya Times Square

Bila bercakap tentang Pizza, perkara pertama yang muncul mungkin Italy, tak pun Vespa. Ini adalah kerana mengikut sejarah, Pizza berasal dari negara Italy. Tetapi mengikut Wikipedia, pizza berasal dari negara Greece. Walau dari mana sekalipun asalnya pizza, kini, seluruh dunia hampir mengenali pizza berbanding nasi lemak.

Begitu juga dengan di Malaysia. Terdapat 5 outlet pizza, iaitu Pizza Hut, Domino Pizza, Papa Johns Pizza, Jom Pizza dan Sure pizza. Ini tidak termasuk dengan pizza yang dikeluarkan oleh Makcik Kiah Bakerry, Makcik Senah Bread Housing dan juga pizza Tesco Choice. Walaupun terdapat pelbagai jenama pizza di pasaran, pizza itu tetap mengekalkan ciri pizza iaitu dengan bahagian crust dan topping. Variasi pizza dibezakan dengan design dua bahagian tersebut.

Minggu sudah saya bersama rakan sempat mencuba Papa Johns Pizza di Berjaya Times Square. Pemilihan Papa Johns Pizza adalah berikutan saya belum pernah lagi mencuba pizza dari outlet tersebut. Seperti biasa setelah menempah seat untuk tiga orang, oh ya, rakan saya bersama wife beliau yang merupakan rakan saya juga. Macam keling lah pulak saya menulis ini. Lalu kami sepakat mencuba pakej bagi 2 set pizza bersaiz 9 inchi yang disertakan sekali dengan breadstick, potatoes wedges, sweet and spicy chicken wings dan air minuman. Setelah sebeberapa ketika.

pizza yang pertama 9" Super Papa Beef.
Merupakan pizza kelas klasik - Original Papa Johns pizza. 
Topping terdiri daripada - Tasty Pepperoni, Italian sausage, Succulent chicken roll, Slices of mushroom, Onion, Green pepper dan juga Black olives. 

Pizza yang kedua 9" BBQ Chick Beef.
Pizza kelas spesiality Papa Johns 
Topping terdiri daripada - Tendered grill chicken, Beef bits, kombinasi Zesty onion bersama Sweet and tangy BBQ source. 

Spicy Chicken Wings
Kegemaran penulis - Wedges
Air minuman
Penulis bersama rakan dan aweknya.
Selesai makan
Jika diikutkan dengan citarasa penulis, BBQ chicken beef adalah lebih sedap walaupun toppingya tidak semeriah original. Mungkin kombinasi ayam serta daging yang menambat selera orang Malaysia. Selain daripada pizza, Papa John juga menyediakan hidangan seperti pasta, baked pasta dan baked rice.

Secara kesimpulanya Papa Johns menawarkan varieti pizza yang pelbagai dan berbeza berbanding Pizza Hut. Sekali sekala boleh juga singgah ke Papa John bila dah selalu sangat dengan Pizza Hut. Harga adalah memuaskan dengan hidangna yang disediakan.Decoration restoran juga menarik dan selesa. Jika inginkan kelainan dan mahukan environment santai, bolehla datang ke Papa Johns Pizza.

website Papa Johns Pizza.



Monday, May 14, 2012

MeatBall di Ikea

No 2, Jalan PJU 7/2,
Mutiara Damansara,
47800 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

Klik untuk pembesaran.
Seperti yang telah diteaserkan sebelum ini, crew Jom Makan-makan kali ini telah bergerak ke Mutiara Damansara. Di mana, di sana terdapat makanan yang boleh dikatakan sangat popular seantero dunia ini. Terletak di dalam Ikea, Ikano Power Center. Apakah itu? Baca tajuk pun dah tahu, Meatball. Kata orang, di mana ada makanan popular atau sedap, di situ ada crew Jom Makan-makan.

Terletak di ruang tempat makan dalam Ikea. Korang semua perlu beratur untuk mengorder Meatball tersebut. Selain daripada meatball, terdapat juga makanan-makanan lain seperti pasta, ikan salmon, kek coklat apa ntah, roti dan lain-lain. Fokus utama crew kali ini lebih kepada Meatball.



"Lambatnya nak order"

Ya, kalau datang hujung minggu seperti hari ahad, memang pada kebiasaannya akan pack. Korang kena beratur panjang. Kami crew Jom Makan-makan takkan menggunakan populariti kami untuk terus menyusup ke belakang kerana kami ingin merasai apa customer lain juga rasa. Penat menunggu, penat beratur, kena bajet apa yang dimakan dan lain-lain.

Ketika beratur, crew telah bersependapat untuk mengambil Meatball sebanyak 20 biji, Almond cake, air mineral Spritzer dan secawan minuman ringan. Setelah beratur panjang dan lama dan bayar dan mencari tempat duduk. Owh berapa crew perlu bayar untuk semua itu? Korang buat matematik sekarang ek. Meatball RM16.00 untuk 20ketul termasuk kentang, kuah warna coklat dan bendera Sweden (tanah tumpah darah Ikea), Almond cake RM5.50, softdrink Rm1.50 dan air mineral itu RM1.00. Apa?tak percaya?

Meatball 1


Meatball 2

Meatball 3

Almond Cake

Minuman Ringan
Air Mineral
Dengan harga semurah itu, pihak crew boleh mengatakan berbaloi-baloi makan kat sini. Kenyang pun kenyang GILA.



Tak tergugat ke iman diet korang?



"errrmmmmphhhh, sedapnya."






Kata crew Jom Makan-makan

Licin habaq hang.
 Korang tak pelik ke? Kenapa kat Ikea ini, tempat macam quite okay tetapi murah?ok, ini satu ajaran untuk mana-mana rasa dia itu mangkuk yang kononnya rasa diri besar sangat dan makan kat tempat-tempat macam ini. Apa kata korang buat macam crew Jom Makan-makan buat.


 Angkat tray, pinggan, cawan, botol air dan segala bagai yang korang makan atau minum, bawak ke tempat yang disediakan oleh pihak Ikea untuk tempat kotor.

Tak nampak?

Tak nampak jugak?

Nah, baca. Buka mata tu luas-luas.
 Jangan nak belagak sangatla kata korang dah bayar itu la, ini la. Itu semua bullshit. Makan nak murah tapi pemalas. Apakah itu sepatutnya korang yang patut buat? Ya, sangat patut.

Kami dikenakan sebanya RM25.45 untuk kesemua di atas. Sekali sekala ok la.


Jadi, jangan lupa singgah di sini. Selamat mencuba.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...