Saturday, December 1, 2012

Restoran Sani seksyen 7 Shah Alam

Anda menggemari char kuew teow? Anda kaki char kuew toew Sungai Dua, Penang. Anda penggemar char kuew teow telur dibasuh Kulim. Tetapi malangnya anda berkerja dan menginap di kawasan shah alam dan sekitar? maka resyoran sani adalah termat yang terbaik untuk anda. terletak di seksyen tujuh shah alam, berdekatan dengan flat pkns shah alam dan juga berhadapan dengan sekolah ladang tamil seksyen 7 shah alam.

lokasinya adalah seperti berikut:

direction dari federal highway menghala ke kelang exit di padang jawa.

bila masuk simpang menghala ke i city tu kena u turn dahulu, lepas tu amik simpang kiri sebelum longkang besar. 50 meter jalan depan, masuk kiri lagi. kedai ni agak tersorok sikit. 


menu yang terdapat di restoran sani ini hanyalah char kuew teow dan nasi lemak. kedua-dua ini ranging dari biasa, besar dan special. harga sangat berpaturan. besar baru rm4.50. 

char kuew teow besar.

nasi lemak ayam.

konklusionya makanan kedai sini sedap terutamanya char kuew toew. tapi nasi lemak agak kurang kick skit sebab sambal dia biasa-biasa sahaja. selamat mencuba ya.




Thursday, November 29, 2012

Restoran Dee Zarifah - Part 3

Sebelum ini pernah kami paparkan makanan di restoran ini bukan? Boleh check di Part 1 dan Part 2.

Kepada yang tak pernah baca atau singgah, boleh cuba cari restoran itu di


Restoran Dee Zarifah,
No 33,
Jalan SS 15/4,
47500, Subang Jaya,
Selangor.

Kami mempunyai misi iaitu selagi tidak menunjukkan kesemua makanan dalam sesebuah restoran atau kedai, selagi itu kami akan cuba memaparkannya di sini. Oleh kerana kami Crew Jom Makan-makan hanyalah insan biasa yang mempunyai perut yang kecil sahaja berbanding manusia-manusia yang kuat makan. Haha.

Oleh itu, kami mungkin terpaksa memaparkan beberapa part untuk sesebuah tempat makan. Yakni, ini adalah kali ketiga kami sempat singgah dan makan di restoran ini. Kali ini, kami sempat mengambil beberapa makanan yang tidak pernah dicuba iaitu Nasi goreng Ayam kunyit, Yee Mee Kungfu, Kueh tiow Sup dan Meegi Goreng.

Yee Mee Kungfu 1
Kedai ini ada menawarkan pakej pada waktu tengahari. Oleh itu, Yee Mee Kungfu itu diambil bersama Teh o Ais akan menjadi set B bersamaan dengan harga RM6.90. Kira oraitla kan?

Rasanya pula boleh dikatakan OKAY. Aku sangat puas hati dengan rasanya. Tidak hampa.
Kueh tiow Kungfu
Nasi Goreng Ayam Kunyit
Yee Mee Kungfu 2
Kueh Tiow Sup


Meegi Goreng
Manakala Nasi Goreng Ayam Kunyit pula berharga RM6.00. Kueh tiow Sup pula RM5.50 dan Meegi Goreng berharga RM4.00.

Bagaimana rasanya pula? Ayam kunyit dimasak sangat tepat. Tak keras, tak lembut. Cukup masak. Kuehtiow Sup dikhabarkan rasanya ok jugak tetapi mungkin tidak menjadi pilihan orang ramai.

Meegi Gireng? Aku tidak mengesyorkannya. Pada aku, meegi yang dibuat sendiri lebih sedap. Mungkin kerana terlalu banyak sayur dan tidak merasa pedas. Hehe.

Itu sahaja kali ini daripada kami.

Silalah mencubanya.

Monday, November 26, 2012

Nasi Lemak Betul-betul Depan Shell, SS15 Subang Jaya


Bapaklah, lagi panjang tajuk aku kali ini tapi nak buat camne. Itu je description paling senang untuk korang faham. Cakap panjang pun tak guna kan.

Korang ingat tak Nasi Lemak Depan Shell, SS15 Subang Jaya yang pernah aku bagitahu sebelum ni? Kalau tak ingat atau tak pernah baca, boleh click link tu.

Kali ni, muncul gerai nasi lemak baru yang menyayangi gerai itu. Gerai nasi lemak kali ni betul-betul berhadapan Shell situ. Diusahakan oleh sepasang suami isteri yang muda-muda tua. Aku tak tahu umur sebenarnya. Lingkungan 35-40 kot.

Tak nampak pulak isteri abang tu. So, kalau nak senang, korang boleh cari papan tanda yang kat belakang abang tu. Haha.

Pernah aku kata nasi lemak yang perfect bagaimana bukan? Boleh rujuk entry-entry lama daripada kami. Nasi yang berlemak, sambal yang pedas pailang, ada kacang, ikan bilis, timun dan telur rebus. Itu adalah nasi lemak yang sebenar dan perfect.

Korang dah usha kat atas? Kalau perhatikan betul-betul dan setelah merasa sendiri nasi lemak ini, boleh dikatakan hampir sempurnya. So, apa yang tak sempurnya pulak? Diorang tak sediakan IKAN BILIS.

Itu sahaja. Aku dikenakan RM2.50. Sama sahaja seperti nasi lemak akak depan shell sebelum ni yakni jiran abang ini.

Nasi lemak abang ni boleh dikatakan ok. Nasi ok, sambal pedas, telur ada, timun ada, kacang pun tak hangus. Kalau ada ikan bilis, mungkin lebih mantap.

Jadi, korang boleh try sendiri guna lidah dan mulut korang sendiri di sana. Selama mencuba. Pada aku, korang pasti tidak akan hampa.

Monday, November 19, 2012

Mee sup, Pasar Payang,terengganu

Ini adalah antara tempat makan yang akan aku kunjungi apabila pergi ke kuala terengganu. Gerai ini betul-betul berada dalam pasar payang. Sementara menunggu kawan-kawan@ keluarga membeli belah dalam pasar ni, korang yang kelaparan bolehlah mencuba mee/bihun/ kuew teow sup di kedai ini.
Kedai ini selalu sangat penuh,nasiblah kalau ada tempat untuk korang ye.
Antara kandungan bahan yang ada dalam sup ini adalah perut lembu, daging, taugeh, daun sup dan lain-lain. Di samping itu, jikalau korang ni jenis yang makan sedikit saja, bolehlah minta mee sup separuh. Mee sup ni sedap kalau diperah limau nipis dan dicampur dengan sos lada yang mempunyai keunikan rasanya yang tersendiri.
Jangan lupe mencuba ye..:-)
kuew teow sup
kedai minuman
kedai mee sup

Sunday, November 11, 2012

Jawapan daripada pihak IKEA



Baca ini terlebih dahulu untuk mengetahui lebih lanjut.

Baru-baru ini kami menerima komen daripada seseorang yang menggelar dirinya Anonymous. Kenapa dia digelar itu tidaklah crew Jom Makan-makan tahu. Mungkin kerana dia salah seorang geng hacker yang terkenal ataupun dia tidak tahu bagaimana untuk mendaftar dirinya di google ataupun dia memang tiada nama. Kami crew JMM memang tidak tahu.


Seperti yang korang boleh baca di atas, dia menyuruh kami check terlebih dahulu ada halal ataupun tidak, daging yang digunakan daging apa dan mengatakan janganlah crew JMM terlalu bodoh mempromosi sesuatu tanpa usul periksa. Malahan dia merasa sedih kerana terdapat ramai melayu yang makan di situ.

Walaupun isu ini telah mula berbunyi pada awal tahun lepas di mana ada yang mengatakan meatball itu tidak halal, diperbuat daging babi dan bla bla bla bla. Pihak IKEA terus menutup medan selera mereka dan dikhabarkan terus melakukan proses samak. Korang boleh try google untuk cari balik cerita pasal ini.

Selepas mendapat komen tersebut, aku terus menghantar pertanyaan kepada pihak JAKIM dan IKEA sendiri untuk mendapat kepastian. Setelah menunggu hampir seminggu, akhirnya aku mendapat maklum balas daripada IKEA. Korang boleh baca apa yang ditulis oleh IKEA sendiri. Aku tak tukar apa-apa langsung.

Untuk itu, kami berharap ianya dapat memuaskan hati pihak anonymous. Aku tak tahu kenapa aku mendapat jawapan dalam english sedangkan aku menulis dalam bahasa Malaysia. Tapi itu tidak penting.

Terima kasih kepada pihak anonymous kerana concern terhadapa makanan yang dipaparkan oleh kami. Cuma, crew JMM berharap pihak anonymous berlaku adil kepada semua restoran di Malaysia ataupun dunia. Tidak semestinya halal dan haram itu hanya melibatkan bahan yang digunakan untuk masakan tersebut. Cara mendapatkan bahan itu, cara menjual, kebersihan dan lain-lain. Mintak tolong pandang dari semua aspek.

Terima Kasih. Kami akan update setelah mendapat jawapan daripada pihak JAKIM pula.

Monday, October 8, 2012

Lokan bakar

Di kota kinabalu,korang juga boleh mencuba lokan bakar di Jalan Sulaman,Kota Kinabalu. Ini adalah percubaan pertama kami merasai keenakan lokan bakar dan secara rasminya aku cakap sedap sebab aku sukakan makanan laut. Jadi,kalau berkunjung ke KK, jangan lupa mencuba lokan bakar ini.

Gerai yang menjual lokan bakar di Jalan Sulaman,KK

Lokan Bakar Set Besar  RM12.00
Lokan yang hanya tinggal kulit sahaja..=)

Nasi Padang Ibu, Jesselton Point, Kota Kinabalu, Sabah




Nasi Padang Ibu. Restoran Asli Indonesia


Nasi Padang Ibu

Alang-alang melancong ke sabah, bolehlah nak update tempat-tempat makan kat sana. Balik sahaja dari pulau manukan, aku singgah makan di restoran nasi padang ibu. Restoran ini menarik sebab restoran atas air, bolehlah nak tengok pemandangan laut dan bot-bot di sekitar.Jadinya, tempat ini agak menarik juga dari segi pemandangannya. Disini, korang boleh pilih samaada nak makan di dalam restoran yang berhawa dingin atau makan diluar restoran sambil dibuai angin pantai yang sepoi-sepoi bahasa. 



Antara menu-menu disini










Di bawah pula adalah makanan yang menjadi pilihan santapan tengahari kami. 

Daging Dendeng Basah

Pegedil Kentang

Paru Goreng
Pecal
Sup Tulang
Carrot Susu
Coke Float

Apple

Mango

Kesimpulannya, air buah disini sedap cuma makanannya terlalu mahal. Jumlah kesemua hidangan tadi melebihi RM100. Hidangan makanan yang aku suka cuma daging dendeng basah sahaja. Yang lain tidak memenuhi selera. Ramai pelancong yang berkunjung ke kedai ini setelah habis melewati pulau di sekitarnya.







Saturday, October 6, 2012

Nasi Lemak Restoran Dee Zarifah, SS15 Subang Jaya



Anda masih ingat pada entry kami yang lepas mengenai restoran ini? Restoran apa?

Restoran Dee Zarifah. Di mana?

No 33,
Jalan SS15/4,
47500 Subang Jaya,
Selangor.

Sebelum ini, kami crew Jom Makan-makan menjamah Kueh Tiow Kungfu dan Nasi goreng kerabu dan ianya sememangnya mantap. Anda semua dah try belum? Busy? Restoran ini dibuka daripada pagi sampai ke malam. Takkanlah tak dapat nak cari masa untuk cuba kan?

Ok, itu cerita lama. Kali ini aku nak cerita yang mana aku berpeluang mencuba nasi lemak restoran ini. Restoran ini menyediakan beberapa jenis makanan pada waktu pagi seperti nasi goreng, mee goreng, bihun goreng, roti canai dan kuih muih selain daripada nasi lemak. Harganya pula boleh dikatakan standard bagi sebuah restoran di kawasan pusat bandar Subang Jaya.


Nampak ok kan? Pada aku, untuk menjadi sebuah nasi lemak yang mantap ianya memerlukan nasi itu berlemak, sambal yang pedas kaw pailang, ada ikan bilis dan kacang. Yang paling-paling aku pentingkan semasa makan nasi lemak ialah TIMUN. Yes, timun. Ianya wajib fresh dan tidak lembik sebab kalau lembik ianya sangat-sangat tidak ada feel makan nasi lemak itu.

Dan pada aku, di sini sambal memang pedas, ada ikan bilis dan kacang. TIMUN sedap. Nasi pun dah berlemak dah tapi masa aku makan tu ada satu yang kurang. Tau tak apa? Mestilah tak tau sebab aku yang makan kan? Yang kurang masa tu ialah nasi tu sedikit keras. Aku tak tahula itu memang resepi bagi restoran Dee Zarifah ataupun mereka tersilap pengiraan semasa menanak nasi tersebut.

Jadi jikalau diberi markah daripada 5, aku cuma boleh bagi 3 sahaja kerana 2 markah memang kepada nasi sahaja. Dan jika dibuat perbandingan antaran nasi lemak yang telah dicuba oleh aku dan mungkin crew JMM yang lain, kedudukan nasi lemak ini berada di kedudukan paling rendah. Bukanlah kerana tak sedap tetapi kerana nasi itu sahaja.

Aku dikenakan sebanyak RM3.00 sahaja untuk nasi lemak dan telur mata goreng itu.

Anda bolehlah mencuba nasi lemak itu sendiri. Selamat mencuba.

Friday, October 5, 2012

10000 Pageviews


Kami memerlukan lebih 3 bulan untuk mendapatkan 1000 pageviews manakala hampir setahun untuk mendapatkan 5000 pageviews.

Kini kami, crew Jom Makan-makan telah mendapat 10000 pageviews.

Selagi lagi kami berterima kasih kepada semua pembaca blog Jom Makan-makan ini khususnya follower-follower kami, silent readers kami dan juga hater-haters kami.

Tanpa anda semua, siapalah kami ini. Diharapkan anda dapat meneruskan pembacaan di sini.

Kami juga ingin meminta maaf dengan menyusun tiga puluh jari tangan kami jika pernah membuat anda semua marah ataupun tidak puas hati dengan entry kami.

Kami juga berharap dapat memberikan anda info-info yang menarik mengenai makanan pada masa hadapan. Insyallah.

Sekali lagi, terima kasih semua. You guys ROCK!!!

Thursday, September 20, 2012

Chatime Sungai Petani

Adakah anda suka berbual sambil menikmati minuman sejuk berasakan teh? Jika ya, Chatime adalah jawapanya. Chatime adalah kedai minuman berasaskan teh yang berasal dari Taiwan. Sehingga kini terdapat hampir 510 cawangan Chatime dari seluruh 15 negara. Walaupun teh adalah main menu bagi Chatime, ia juga menyediakan menu minuman lain seperti milk tea, smoothie, fresh tea, qq jelly, fruit tea, refreshing juice, mousse dan oriental pop tea.

Di Malaysia, terdapat beberapa cawangan Chatime dan salah satunya adalah di Sungai Petani, Kedah. Penulis bersama rakan sempat singgah untuk merasa sendiri kehebatan Chatime yang ramai orang cakap sedap.

Penulis telah mencuba strawberry choco milk tea, sementara rakan pula mencuba orange QQ Jelly.


Rasa bagi strawberry choco milk tea boleh tahan jugak sedap, ditambah pulak dengan bubble, menjadikanya lagi sedap. manakala orange QQ Jelly jugak boleh tahan sedap. Kesimpulanya betullah sedap. 

yang menariknya pasal chatime ni, ia merupakan tempat lepak sebab ada serving minuman jer, makanan tiada. jadi lepaklah dengan member-member sampai bosan dalam tu. decoration kedai jugak boleh tahan. cuma yang slack sikit kat cawangan sungai petani ni kerusi-kerusi dengan meja-meja tak banyak. jadi kena berebut juga lah. pastu tak boleh lepak lama-lama kesian dekat custemor lain.

Chatime SP

Kapel kalaw nak ngedate pon bole kat sini.

pekerja tekun menyembang.




keismpulanya, siapa yang suka coolblog, sukalah chatime. gua ada jugak terpikir nak bukak kedai macam ni. nama kedainya CikTeaMah Cafe. ok tak?

facebook chatime: www.facebook.com/chatimemalaysia
website chatime: www.ichatime.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...