Thursday, September 20, 2012

Chatime Sungai Petani

Adakah anda suka berbual sambil menikmati minuman sejuk berasakan teh? Jika ya, Chatime adalah jawapanya. Chatime adalah kedai minuman berasaskan teh yang berasal dari Taiwan. Sehingga kini terdapat hampir 510 cawangan Chatime dari seluruh 15 negara. Walaupun teh adalah main menu bagi Chatime, ia juga menyediakan menu minuman lain seperti milk tea, smoothie, fresh tea, qq jelly, fruit tea, refreshing juice, mousse dan oriental pop tea.

Di Malaysia, terdapat beberapa cawangan Chatime dan salah satunya adalah di Sungai Petani, Kedah. Penulis bersama rakan sempat singgah untuk merasa sendiri kehebatan Chatime yang ramai orang cakap sedap.

Penulis telah mencuba strawberry choco milk tea, sementara rakan pula mencuba orange QQ Jelly.


Rasa bagi strawberry choco milk tea boleh tahan jugak sedap, ditambah pulak dengan bubble, menjadikanya lagi sedap. manakala orange QQ Jelly jugak boleh tahan sedap. Kesimpulanya betullah sedap. 

yang menariknya pasal chatime ni, ia merupakan tempat lepak sebab ada serving minuman jer, makanan tiada. jadi lepaklah dengan member-member sampai bosan dalam tu. decoration kedai jugak boleh tahan. cuma yang slack sikit kat cawangan sungai petani ni kerusi-kerusi dengan meja-meja tak banyak. jadi kena berebut juga lah. pastu tak boleh lepak lama-lama kesian dekat custemor lain.

Chatime SP

Kapel kalaw nak ngedate pon bole kat sini.

pekerja tekun menyembang.




keismpulanya, siapa yang suka coolblog, sukalah chatime. gua ada jugak terpikir nak bukak kedai macam ni. nama kedainya CikTeaMah Cafe. ok tak?

facebook chatime: www.facebook.com/chatimemalaysia
website chatime: www.ichatime.com/

Wednesday, September 19, 2012

Nasi Lemak Makcik PotPet

Kenapa nama nya nasi lemak makcik pot pet? Sudah tentu kerana makcik ini suka sangat berpotpet sepanjang membungkus nasi lemaknya.

Bagi sesiapa sahaja yang tinggal di Sungai Petani, Taman Ria, Taman Peruda, Taman Bandar Baru, Taman Mutiara, Taman Berlian esspecially mungkin sangat mengenali nasi lemak makcik potpet. Nasi lemak ini sangat lejen kerana sewaktu saya darjah dua, dia telah establish. Sehinggalah sekarang. Hampir 15 tahun! Nasi lemak yang dijual dengan harga RM0.60 atau RM1.00 sangat berkrim dengan santan, dengan sambal nya yang sedap-sedap pedas diiringi kekacang dan ikan bilis rangup. Tudiaaa.

Untuk makluman sekalian, saya pernah juga jadi part time dealer nasi lemak ini dizaman 2000. Laku ceq oii jual kat kelas. Sehari dalam 12 bungkus habis dalam masa 5 minit. Untung boleh buat belanja main game warcraft dibelakang sekolah. Haha.

Dengar cerita segala pembiayaan anak-anak beliau melanjutkan pelajaran ke unibersiti pun menggunakan hasil keuntungan nasi lemak ini. Baru-baru ni masa cuti semester, sempat singgah beli nasi lemak makcik potpet ni. Ternyata keaslian masih sehingga kini.

Lokasi:
Jalan Taman Berlian, Sungai Petani Kedah. Depan Abe Rokib Tomyam.

Imej Google Maps. Nasi lemak adalah dikawasan yang bertanda bulatan. Landmark dia sebelah pokok apa entah. Jangan tersilap sebab area situ memang banyak makcik-makcik jual nasi lemak.


Membungkus sambil berpotpet. Selamat orang tak ramai.

Secret resipi sambal. Nasi lemak Cinta Sayang pon kalah. Serius.

Nasi lemak RM1.00. Sila kompare kuantiti dengan saiz sudu tersebut.

Makcik ni bila nak pencen gua pon tak tahu. Hari itu pergi pakcik tiada, pergi tengok kakanya sakit - kata makcik potpet. Oh, selalunya makcik potpet menjual bersama pakcik yang sering dimarahi depan orang ramai. Kesian pulak aku tengok kadang-kadang.

Siapa yang ada sedara mara-sepupu sepapat belah pekan Sungai Petani, silalah singgah di nasi lemak makcik potpet. Sekian terima kasih.




Tuesday, September 18, 2012

Potato Soup

Minggu ini terasa nak makan potato soup. Kebetulan, barang-barang untuk buat potato soup ada. Jadi, kerja membuat potato soup pun bermulalah..

bahan-bahannya adalah :

250gm potato atau kentang yang boleh didapati dipasar raya,kedai runcit dan pasar malam. Kentang ni hendaklah direbus dahulu. aku rebus sampai masak sebab senang nak kisar lepas itu.


25gm buttercup


300ml susu segar, oregano, kiub ayam dan serbuk lada hitam



mula-mula korang rebus kentang sampai masak. pastu guna pengisar untuk kisar kentang tadi. inilah hasil kentang yang telah dikisar bersama rebusan kentang tersebut. tapi air rebusan tu jangan guna banyak sangat ye..


cairkan butter terlebih dulu sebelum masukkan kentang yang telah dikisar tadi. kemudian masukkan kiub ayam, air rebusan kentang, oregano dan serbuk lada hitam dan kacau.
setelah mendidih, masukkan susu segar sedikit demi sedikit dan kacau. kepekatan soup ini adalah mengikut citarasa masing-masing..hehe..

taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


semangkuk potato soup untuk aku! sedap
jangan lupa cuba tau. sedap!

Ikan Goreng Sambal Kicap

Ikan goreng sambal kicap ini senang dan ringkas serta menjimatkan masa. Dan yang penting mestila sedap, kan? hehe.. Jadi, bagi orang-orang bujang dan mereka yang agak kemalasan untuk memasak serta kemalasan untuk memikirkan juadah makan hari ini, bolehlah mencuba masakan ini.

Bahan utama :
ikan yang telah digoreng bersama kunyit,garam dan sedikit cili boh.

Bahan untuk sambal kicap:

1/2 ulas bawang merah-dimayang


4@5 biji cili padi - dipotong nipis


kicap masin


sedikit gula

limau nipis @ cuka



bahan-bahan yang digunakan juga ringkas dan senang untuk didapati.

ini pula adalah ikan yang akan digoreng.



sambil-sambil menggoreng ikan, korang semua bolehla menyediakan sambal kicap ni. Campurkan bawang merah yang telah dimayang,cili padi yang telah dipotong, kicap masin, sedikit gula dan limau nipis ke dalam mangkuk dan  kacau sehingga gula hancur. Kemudian rasa.

setelah ikan telah siap digoreng, korang cuma perlu taburkan kicap tadi ke atas ikan goreng tersebut dan siap! biarkan sekejap supaya rasa kicap meresap ke dalam ikan.

hasilnya :
Ikan goreng sambal kicap yang siap untuk dimakan! cuba tau!=)

Ikan goreng bersama sambal kicap


Saturday, September 15, 2012

Nasi Kandar Utara, SS15, Subang Jaya.


Nasi kandar? Hmmm, boleh dikatakan popular di sekitar belah utara khususnya Pulau Pinang. Kadang-kadang bila kita makan tu, rasa macam makan dadah. Asyik nak lagi dan lagi. Tapi kalau tinggal di area Lembah Klang, takkan la kita nak ke utara Semenanjung Malaysia semata-mata untuk Nasi Kandar bukan?

Ok, kali ini aku nak bagitahu kat korang semua kat mana boleh dapat nasi kandar terbaik punya.

Kalau korang ingat entry aku mengenai Restoran Dee Zarifah yang lalu, restoran Nasi Kandar Utara ini boleh didapati berhadapan dengan Restoran Dee Zarifah itu. So, senang jela nak pergi kan? Pergi jangan tak pergi.

Nasi kandar yang disediakan boleh dikatakan sangat popular di sekitar SS 15, Subang Jaya ini. Dikhabarkan ada pelanggan daripada Shah Alam, Klang, Petaling Jaya malahan daripada Cheras datang ke kedai ini untuk mendapatkan Nasi kandar mereka (Ok, orang yang bekerja kat situ).

Nasi Kandar Utara berlaukkan ayam goreng

Terdapat pelbagai lauk-pauk lain yang disediakan di sini seperti daging, sotong, kambing, ikan dan banyak lagi tetapi melalui kaji selidik yang dilakukan secara rambang mengatakan pelanggan mereka suka memilih lauk ayam berbanding yang lain. Kat sini ayam yang disediakan terlalu besar, jadi kebiasaannya pelanggan akan meminta separuh daripada seketul ayam. Kalau ambil seketul besar bayar mahal. Hehe.

Boleh mintak kuah asing

"Ermm, sedapnya nasi kandar ini." Hati pelanggan dari Klang berkata-kata 



 Kebiasaanya restoran Nasi Kandar Utara ini dipenuhi pelanggan pada waktu puncak iaitu tengahari.


Air paling sedap kalau makan nasi kandar.

Restoran ini beroperasi setiap hari dan dibuka daripada awal pagi sehingga maghrib, juga ditutup pada waktu solat jumaat.

Aku dikenakan untuk nasi dan air suam itu sebanyak RM5.50. Dikatakan dahulu lebih murah tetapi mungkin mereka tidak dapat menampung kerugian dialami disebabkan harga barang naik jadi mereka juga terpaksa menaikkan harga. Yang bestnya, orang tetap penuh.

Satu lagi tentang restoran ini, pelanggan datang ke sini memang untuk makan. Kenapa aku kata gitu? Ok, bayangkan restoran yang tiada tv, tiada radio, tiada wifi, tiada awek. Dah? Yang tinggal makan jela kan? So, betul lah aku kat tadi. Hehe.

Oleh itu, jangan lupa singgah ke Restoran Nasi Kandar Utara ini jika berkesempatan. Pasti tidak menyesal.

Monday, September 3, 2012

Resepi : Burger Bakar


Lama sungguh tak menulis kat sini, maaf dipinta kepada semua. Haha. Hari ni aku nak cerita pasal resepi sebab rasanya dah lama aku tak letak resepi kat sini. Tokey kedai kedekut sangat nak letak resepi ayam berempah dia.

Semenjak dua menjak ni, perasan tak yang burger bakar semakin popular? di sana ada, di sini ada, di sinun pun ada. Ibarat orang pakai smartphones, kita pun kena pakai smartphones. Nampak perumpaan yang aku bagi? Terbaik bukan.

Jadi aku membuat keputusan untuk memberi resepi burger bakar kepada hampa semua, bukan apa, boleh jimatkan duit korang jugak. Burger bakar boleh dikategorikan sebagai makanan yang mewah juga, lebih-lebih lagi kepada para student.

Aku mendapatkan resepi ini setelah menuntut dengan seorang yang dikatakan masterchef (identiti terpaksa dirahsiakan) di kampung halaman ku iaitu Taman Segambut (SPPK), Kuala Lumpur.

Bahan- Bahan :


  1. Daging Kisar (Kalau minat ayam, boleh pakai ayam)
  2. Bawang sebanyak yang korang suka
  3. Telur ayam
  4. Sos BBQ
  5. Oregano
  6. Blackpaper (Tak kisah yang nak kena tumbuk ataupun yang macam ajinomoto)
  7. Whitepaper(Sama seperti di atas)
  8. Keju
  9. Garam
  10. Seasoning(atas pilihan masing-masing hendak atau tidak)
  11. Tomato
  12. Lobak merah
  13. Salad


garam

Daging kisar

bawang merah

telur ayam

keju


Selagi korang semua tak dapat bahan-bahan kat atas, jangan teruskan pembacaan di bawah kalau nak buat burger bakar ni.

Dah dapat bahan-bahan semua tu kan? Bagus-bagus. Ni suka kat korang ni. Hehe.

Untuk memudahkan kerja korang semua di kemudian masa, korang lakukan seperti

Asingkan salad
Ratakan bawang di atas daging kisar tadi
Pastikan arang sudah dinyalakan terlebih dahulu

Pecahkan telur dan letak seperti dia atas

Ratakan telur



Letak sos BBQ, lada hitam, lata putih, aragano

Letak garam

Akan jadi gini

Kemudian gaulkan sehingga sebati

Dan asingkan seperti ini.

Pastikan arang masih menyala

Bentukkan daging tadi seperti ini atau kehendak korang

Dan bakar.
peringatan untuk sesiapa hendaak mencuba, pastikan yang korang ni nak jenis setengah masak ataupun masak sampai hangus. Sebab tempoh pembakaran bergantung pada jenis yang korang nak. Ingat tu.

Bila dah mencapai piawai yang korang suka, apa lagi angkat dan makan la. Haha.










Enjoy your burger bakar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...