Thursday, July 18, 2013

Pak Li Kopitiam, Seksyen 7, Shah Alam

Crew Jom Makan-makan (JMM) suka melepak sambil makan. Tidak, Crew JMM bukan melepak yang tak berfaedah. Lepak-lepak, makan-makan dan sembang bisnes sikit-sikit. Cewah. Poyo.

Untuk kepada yang mana-mana suka melepak tu, Crew JMM nak cadangkan korang boleh cuba kat mana-mana outlet Pak Li Kopitiam. Semalam Crew JMM berpeluang berbuka di salah sebuah outlet kopitiam ini iaitu di Seksyen 7, Shah Alam.

Kat mana?

Click untuk pembesaran
42, Jalan Kristal K7/7
Sekyen 7, 40000 Shah Alam
Tel : +603-5511 3608
Facebook : Pak Li Kopitiam

Business hours:
Sun to Thu - 8 am to 1.30 am
Fri, Sat & PH eve - 8 am to 2.30 am

Kat sini menu yang disediakan rasanya sama je seperti mana-mana kopitiam seluruh Malaysia. Nasi Lemak, nasi goreng, roti bakar, telur separuh masak, kopi putih, milo, teh ais, laksa dan lain-lain. Okay, kami tak tahu kopitiam lain ada tak. Korang boleh click sini kalau nak tengok menu yang lebih jelas.

Kami dan beberapa rakan kami memilih untuk mencuba beberapa jenis Nasi lemak.
Nasi Lemak Rendang Ayam
Nasi Lemak Ayam Berempah
dan Nasi Lemak Spesial (maaf tak sempat ambil gambar). Nasi lemak spesial  ini dikatakan terdapat kari ayam dan udang.

Kami juga memesan 
Golden Fried Rice (Nasi goreng emas)
Minuman dan pencuci mulut pula
Cendol
 Dikatakan salah satu menu yang menjadi kegilaan orang ramai di sini.
Jus Epal
White Coffee
Dah dapat semua tu, apa lagi kan?
Khabar angin mengatakan ini kembar Faizal Tahir.
Penuh sopan.
Abang ni bagitahu yang dianya ialahLah V.E. Kebenaran diragui.
Nampak lahap je.

Izzad ( Bukan nama sebenar) aka abang kacak bin pakcik hensem.
  Enak menjamu selera.
Amboi, malu-malu pulak. Makan jela woi.
Komen kami?

Tentang layanan (service) memang mantap. Korang tak perlu tunggu terlalu lama walaupun terdapat ramai umat manusia yang sedang berada di kopitiam ini. 

Rasa dia? Sedap, power dan lain la daripada kedai-kedai atau kopitiam-kopitiam lain. Lagipun menu yang popular kat sini memang antaranya ialah nasi lemak mereka. Korang jangan lupa cuba bila datang kopitiam ni.



Kami rekemen kat korang kalau nak datang tu, pastikan korang betul-betul rasa nak makan. Nanti membazir.

Untuk 4 orang makan. korang boleh tengok kat bawah berapa kami kena.
Nak kata mahal atau tidak, pada kami agak mahal jika dibandingkan dengan kedai makan melayu yang biasa tetapi apabila dibandingkan dengan kopitiam harga ini lebih kurang je. Standard la orang kita kata.

Makan-makan juga, puasa kalau boleh jangan tinggal ye.

Selamat mencuba.

Tuesday, July 16, 2013

Resepi : Kek Batik


Bulan Ramadhan kembali lagi. Kami pasti ramai yang suka mencari pelbagai jenis kuih di bulan ini kan? Dalam masa yang sama ramai juga yang suka berjimat seperti salah seorang crew kami ini. Tidak salah pun untuk berjimat, tuhan pun suka, kita pun suka.

Jadi bagaimana kalau nak makan kuih gitu? Cadangan kami, korang boleh try buat Kek Batik. Tak silap aku slogan kek ini ialah JIMAT dan MUDAH. Korang tak perlukan bahan yang banyak dan masa yang panjang untuk buat kek ini.

Resepi ini diambil daripada MasterChef yang juga tidak dapat kami siarkan namanya.

Jadi, apa yang korang perlukan?

Bahan-bahan:

1) Biskut Merie perisa original yang dipatahkan mengikut suka. Tetapi kalau boleh jangan sampai hancur.

2) 250gram Mentega.

3) 250gram susu pekat.

4) 400 gram serbuk milo/coklat.
5) Esen vanilla (tapi kami tak letak).

Cara-cara:

1)Panaskan kesemua mentega sehingga cair.

2) Lepas mentega cair. korang masukkan kesemua susu pekat dan kacau sehingga sebati.
3) Dah sebati? Masukkan pula serbuk milo/coklat dan kacau sehingga sebati.
4) Pastikan campuran tadi tidak berketul-ketul.

5) Korang biarkan sehingga mendidih. Dalam masa yang sama, campuran tadi akan menjadi pekat.

6) Lepas itu, korang masukkan biskut merie.

7) Ratakan sehingga kesemua biskut terkena adunan/campuran mila/coklat tadi.
8) Kemudian, korang letakkan campuran kesemua bahan-bahan tadi ke dalam talam.
9) Letak dalam peti ais untuk keraskannya.
10) Lepas keras, korang boleh dah bawak keluar dan potong mengikut saiz yang suka.

Macammana? Senang je kan? Kesemua bahan-bahan di atas tidak akan lebih daripada RM20.00. Korang boleh makan banyak kali. Nak lagi best kalau korang boleh kongsi-kongsi dengan rakan-rakan korang.

 Apa lagi korang mahu?

Selamat mencuba pada bulan ini. Bulan lain pun boleh cuba juga ye.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...